Zorg voor een goede Self-Care

Zorg voor een goede Self-Care in 2019

Het is enorm belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Veel mensen hebben een druk leventje. Ze zijn druk met hun werk of school, gezin, vrienden, familie, taken en meer! De dagen zijn vol gepland met allerlei afspraken en taken die gedaan moeten worden. Het kan dus voorkomen dat het goed voor jezelf zorgen er bij in schiet. Het is juist zo belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Self-care zal je helpen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen, maar ook om jezelf weer op te laden. In dit artikel vertel ik meer over self-care en heb ik voor jullie een handige self-care checklist.

Wat is Self-care nu precies?

Misschien ken je het gezegde wel “Behandel anderen zoals je behandeld zou willen worden”. Maar laten we nu eens kijken naar jezelf en zeg dit “Behandel jezelf zoals je je beste vriend(in) zou behandelen”. We geven onze dierbaren onze liefde, tijd en energie. Maar als het op onszelf aankomt, dan negeren we vaak onze eigen gevoelens en problemen.

Met self-care zorg je ervoor dat je jouw welzijn prioriteit geeft. Vaak zijn we enorm druk en even wat meer tijd aan onszelf besteden schiet er dan vaak bij in. Een goede self-care zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, meer energie krijgt en dat je ook minder snel last van gezondheidsproblemen krijgt.

Veel mensen weten niet precies waar ze moeten beginnen met self-care. Daarom heb ik hieronder een aantal tips geplaatst.

Maak tijd voor jouw passie(s)

We vinden het leuk om met onze hobby’s bezig te zijn, hier worden we vrolijk en blij van. Onze hobby’s helpen ons om “tot rust te komen” en ook om te ontspannen. Veel mensen besteden enorm veel tijd aan hun werk of school en aan sociale gelegenheden. Maar het is ook juist belangrijk dat je bezig bent met jouw eigen passies en interesses. Misschien heb je altijd al wel een nieuwe taal willen leren of willen leren tekenen of fotograferen? Wacht niet langer en besteed wekelijks tijd aan jouw hobby’s. Je zal merken dat het je goed zal doen en je hier vrolijk van wordt.

Wees positiever

Een andere manier van goede self-care is om je manier van denken bij te stellen en positiever te zijn. Als je worstelt met negatieve gedachten, probeer dan eens een dankbaarheidslogboek bij te houden. Bijvoorbeeld in jouw Bullet Journal. Een dankbaarheidslogboek kan je namelijk helpen om positiever te zijn. Je kan bijvoorbeeld elke dag minimaal 3 dingen opschrijven waar jij dankbaar voor bent. Of schrijf bijvoorbeeld elke dag op wat je die dag hebt geleerd. Een ander idee is om op te schrijven wat jouw kwaliteiten allemaal zijn. Denk hier eens goed over na en probeer elke dag iets te schrijven in jouw dankbaarheidslogboek. Je zal merken dat je hierdoor een stuk positiever zult zijn.

Geef je gezondheid prioriteit

Helaas negeren mensen zo snel en gemakkelijk hun mentale en fysieke gezondheid. Vooral als het een stressvolle periode is. Maar je zal altijd je gezondheid prioriteit moeten geven. Zorg ervoor dat je gezond eet, goed beweegt en ga op tijd naar de dokter of tandarts als je ergens last van hebt. Luister naar jouw eigen lichaam en geest en negeer niet de alarmsignalen. Ik zelf zorg er ook altijd voor dat ik in de avond na half 9 niks meer ga doen met mijn blog en werk. Ik merkte namelijk dat het teveel werd voor mezelf. Ik kreeg meer last van mijn PDS en ik was vaak moe. Daarom besloot ik om meer tijd voor mezelf te nemen en meer rust te pakken. Hierdoor merk ik dat het een stuk beter met mij en mijn gezondheid gaat.

Beloon jezelf

Een hele fijne self-care mogelijkheid is natuurlijk jezelf belonen. Je kan bijvoorbeeld een puntensysteem opzetten om jezelf te belonen. Koop bijvoorbeeld eens die mooie schoenen die je gekocht hebt, of abonneer je op een maandelijkse box of tijdschrift. Of ga heerlijk uit eten met jouw partner of vriend(in). Je hoeft natuurlijk niet te overdrijven en het hoeft geen luxe te zijn. Het hoeft zelfs ook geen geld te kosten, je kan natuurlijk ook ervoor kiezen om een avondje te Netflixen of een boek te lezen die je al in je bezit hebt.

Geef jezelf de aandacht die je verdient!

Goede self-care is enorm gunstig voor jouw gezondheid en welzijn. Dus probeer dit jaar beter voor jezelf te zorgen, zodat je minder stress ervaart, meer energie krijgt en dat je ook minder snel last van gezondheidsproblemen krijgt.

Hoe zorg jij voor een goede Self-Care?

Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

  Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: