Oude blogartikelen verbeteren + gratis checklist

Oude blogartikelen verbeteren + gratis checklist

Dagelijks ben ik bezig met het onderhouden van mijn blog. Oude blogartikelen verbeteren en onderhouden is daar ook een onderdeel van. Vandaag laat ik jullie zien hoe ik oude blogartikelen verbeter en heb ik een gratis checklist voor jullie.

SEO en leesbaarheid
Mijn blog is gemaakt met WordPress en met de ontzettend handige plugin “Yoast” kan je blogartikelen een goede SEO en Leesbaarheid geven. Deze plugin geeft namelijk precies aan wat je kan verbeteren aan jouw artikel. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid aantal woorden in jouw artikel of dat er wel kopteksten worden gebruikt. Zo weet je precies of je een artikel goed hebt ingesteld.

Afbeeldingen en foto’s verbeteren en goede SEO geven
In mijn blogartikelen gebruik ik zoveel mogelijk mijn eigen foto’s en afbeeldingen. Deze afbeeldingen en foto’s moeten ook onderhouden worden. Zo krijgen ze allemaal een goede SEO. Met de plugin “SEO Friendly Images” worden afbeeldingen automatisch bijgewerkt met de juiste ALT en TITLE attributen voor SEO doeleinden. Mocht jouw afbeeldingen geen ALT en TITLE attributen hebben ingesteld, dan voegt deze plugin ze toe volgens de ingestelde opties. Super handig en echt goed voor de SEO.

De afbeeldingen en foto’s krijgen ook nog eens de juiste bestandsnaam. Vroeger voegde ik foto’s en afbeeldingen toe gewoon met de naam die ze krijgen vanuit bijvoorbeeld Lightroom of vanaf mijn iPhone. De namen zijn dan bijvoorbeeld image15.jpg of PSL4947.jpg. Dit zegt natuurlijk helemaal niets over de afbeelding zelf. Daarom is het ook belangrijk dat de afbeeldingen de juiste benamingen krijgen. Een foto van een camera, krijgt bijvoorbeeld de naam Nikon-D800.jpg in plaats van PSL4947.jpg. Ook dit is weer beter voor de SEO.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat de afbeeldingen en foto’s de juiste formaat krijgen. Een foto op mijn blog wordt nooit groot weergegeven in artikelen, dus mijn afbeeldingen hoeven niet groter te zijn dan 900px in de breedte. Dat betekent dat het ook weer scheelt in ruimte als een foto of afbeelding maar 900px in plaats van 3200px breed.

Afbeeldingen en foto’s verwijderen
In de mediatheek van mijn blog (in de dashboard van WordPress) kan je ook afbeeldingen en foto’s op volgorde zetten van “uploadlocatie”. Sommige foto’s zijn niet eens gekoppeld aan een blogartikel. De bestandsnaam van de foto of afbeelding kopieer ik dan en plak ik dan in de zoekbalk van mijn blog. Mochten er geen zoekresultaten komen, dan betekent het dat de foto of afbeelding helemaal niet gebruikt wordt op mijn blog. Dan verwijder ik deze van mijn blog. Ze worden immers niet (meer) gebruikt en nemen alleen maar ruimte in.

Tekst verbeteren en nieuwe informatie toevoegen
De tekst in een blgogartikel kan eventueel ook verbeterd worden. Lees een artikel eens goed door. Het kan zijn dat je nieuwe informatie hebt over een bepaald onderdeel in het artikel, dat je nu wel weet maar toen nog niet wist. Plaats deze nieuwe informatie dan in jouw artikel. Dit is natuurlijk weer goed voor SEO, maar ook voor de lezers die op zoek zijn naar deze informatie. Kijk ook eens of bepaalde teksten qua grammatica verbeterd kunnen worden. Of is inmiddels jouw schrijfstijl veranderd, verander de tekst dan ook naar jouw nieuwe schrijfstijl.

Interne en externe links gebruiken
Maak ook gebruik van interne en externe links in jouw blogartikel. Heb je bijvoorbeeld na jouw oude blogartikel nog eens een artikel geschreven dat met het artikel te maken heeft. Bijvoorbeeld hetzelfde onderwerp, of juist een vervolg erop. Link de artikelen naar elkaar, zodat je jouw lezers meer leesvoer en informatie geeft over een bepaald onderwerp. Meer informatie hierover kan je hier lezen: Gebruik maken van interne en externe links op blog.

Affiliatie link toevoegen
In oude artikelen kan je affiliatie links toevoegen die nu goed bij het artikel passen. Denk bijvoorbeeld aan een product dat je toen hebt gekocht en je hier nu een goede affiliatie link bij kan plaatsen. Een handig programma hiervoor is LinkPizza. Hier komt snel ook een uitgebreid artikel over.

Niet werkende links verwijderen of verbeteren
Een andere zeer handige plugin is Broken Links checker. Het is natuurlijk belangrijk dat jouw blog ook helemaal goed werkt. Je wilt niet dat jouw bezoekers naar bepaalde berichten, pagina’s of websites verwezen worden die niet meer bestaan. Check dus altijd of jouw links nog goed werken. Pas ze eventueel aan of verwijder ze.

Uitgelichte afbeelding
In WordPress kan je ook bij blogberichten een uitgelichte afbeelding plaatsen. Dit is ook zeer belangrijk voor RSS feeds. Deze afbeeldingen worden dan ook vaak meegenomen in het bericht in jouw RSS feed. Daarnaast staat het ook mooi bij bijvoorbeeld plugins die uitgelichte afbeelding als foto gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de plugin “upPrev”, die de uitgelichte afbeelding weergeeft bij de box om een volgend bericht te kunnen lezen.

Tags en categorieën
Tags zijn eigenlijk hetzelfde als categorieën, maar geven iets meer informatie over jouw artikel zelf. Zo heb ik bijvoorbeeld categorieën als fashion, beauty en lifestyle. Hieronder heb ik artikelen neergezet die in deze onderwerpen vallen. Denk bijvoorbeeld aan artikelen over nagellak, huidverzorging, spa’s etc, die vallen onder categorie beauty. Artikelen over schoenen, kleding, tassen etc. die vallen onder categorie Fashion. Je kan ook subcategorieën gebruiken, maar dat doe ik liever niet. Ik hou het algemeen en gebruik juist tags om artikelen aan elkaar te koppelen.

Tags geven dus meer informatie over een artikel. Een artikel over Essie nagellak valt onder categorie beauty. In mijn tags kan ik dan de woorden “Essie” en de naam van het lakje gebruiken. Als ik dan meerdere artikelen heb geschreven over Essie nagellakjes, dan heeft elk artikel de tag “Essie”. Als mensen dan op de tag Essie drukken, dan krijgen ze een lijst te zien met verschillende artikelen over Essie nagellak.

Pinable afbeelding
Pinterest is één van de bronnen waar veel bezoekers vandaan komen op blogs. Op mijn blog gebruikte ik in het begin bijna geen goede pinable afbeeldingen. Ik vind het belangrijk dat mijn blogartikelen ook goede pinable afbeeldingen hebben, zodat ik en mijn lezers deze blogartikelen ook kunnen delen op Pinterest. Hoe je goede Pinterest afbeeldingen maakt, kan je hier lezen: Goede Pinterest afbeeldingen maken.

Verbeter jij ook oude blogartikelen? Heb jij nog tips?

Oude blogartikelen verbeteren + gratis checklist
Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

1 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: