Schoonmaak schema + GRATIS Schoonmaak Schema template


Schoonmaak schema - dagelijks

Schoonmaken is niet één van de dingen die ik enorm graag doe, maar toch moet het wel gebeuren. Mijn man en ik maken ons huis wekelijks helemaal goed schoon. Dagelijks doen we nog wat kleinere schoonmaak en huishoud taken. Maar ik wil dit nog wel wat meer gestructureerd hebben. Via Pinterest kwam ik vele verschillende handige schoonmaak schema’s tegen. Nu heb ik zelf in mijn eigen Bullet Journal ook een schoonmaak schema gemaakt. Vandaag wil ik deze aan jullie graag laten zien.

Ik heb in mijn Bullet Journal het schoonmaak schema opgedeeld in dagelijks, wekelijks, maandelijks, half jaarlijks en jaarlijks. Ik heb in totaal twee pagina’s per gedeelte gebruikt en hier een huisje op getekend. In de tekening heb ik ons huisje verdeeld in verschillende kamers/onderdelen. Per kamer/onderdeel heb ik verschillende taken opgeschreven die dan uitgevoerd moeten worden.

Door het boek Eat that frog ben ik echt zeer productiever geworden om bepaalde gewoontes en taken uit te voeren. Alle nieuwe gewoontes die ik wil aanleren in het huishouden koppel ik aan een signaal, bijvoorbeeld een bepaald tijdstip of na een oude gewoonte.

Zoals je hierboven ziet heb ik de dagelijkse taken opgeschreven in de verschillende kamers. Niet alle onderdelen krijgen een taak, zoals de zolder. Hier kom ik niet dagelijks en zal er ook niet dagelijks iets gedaan hoeven te worden.


Schoonmaak schema - wekelijks

Hierboven zie je de wekelijkse taken en dan zie je ook dat meer kamers/gedeelten zijn ingevuld. Elke week maken mijn man en ik ons huisje schoon, meestal doen we dit op zondag.


Schoonmaak schema - maandelijks

De maandelijkse taken vergeet ik nog wel eens, zoals de droger en wasmachine schoonmaken. Nu vind ik het fijn dat ik zo’n schema heb gemaakt, zodat ik het niet vergeet. Want dit zijn toch wel belangrijke taken. Ik wil deze schoonmaak taken dan ook telkens aan het begin van de maand uitvoeren.


Schoonmaak schema - half jaarlijks

Half jaarlijkse taken zijn iets grotere taken, zoals de kledingkasten opruimen. Het boek Opgeruimd! van Marie Kondo heeft er namelijk voor gezorgd dat mijn kledingkast opgeruimd is en het opruimen van kleding elke keer gemakkelijk en snel gaat als ik een was heb gedraaid. Dit scheelt enorm veel werk en alles ziet er ook nog eens verzorgd uit.

Naast kledingkasten opruimen heb ik ook muren goed schoonmaken en meer genoteerd. Dit zijn de wat uitgebreidere taken die ook zeker gedaan moeten worden. Deze half jaarlijkse taken wil ik dan het liefst aan het begin van de zomer uitvoeren.


Schoonmaak schema - jaarlijks

En bij de jaarlijkse taken heb ik nog niet veel ingevuld. Vooral de zolder opruimen vind ik wel belangrijk. Momenteel is deze nogal gevuld met veel spullen die ook gewoon weg kunnen. Door deze taak houden we het ook een beetje overzichtelijk op zolder.

Dit is tot nu toe mijn schoonmaak schema. Er kunnen natuurlijk nog wel taken bijkomen of gaan veranderen. Ik denk ook niet dat ik echt alles opgeschreven heb haha. Maar ik wil wel de komende tijd eens kijken hoe het allemaal verloopt. Over een half jaartje of jaartje zal ik dan jullie ook op de hoogte houden of zo’n schema ook echt goed werkt voor mij 🙂 . Mocht je zelf nog bepaalde schoonmaak taken weten die erbij horen, laat het me weten. Dan zet ik ze er zeker bij!

Maak jouw huis helemaal schoon met dit schoonmaak schema

Meer structuur in het huishouden? Maak gebruik van mijn GRATIS schoonmaak template!

Hekel aan schoonmaken? Maak gebruik van een schoonmaak schema en krijg weer zin in schoonmaken!

Maak gebruik van een schoonmaak schema en krijg structuur in het huishouden

Gebruik een schoonmaak schema om jouw huis helemaal schoon te krijgen!

Schoonmaak schema + GRATIS Schoonmaak Schema template

Maak jij ook gebruik van een schoonmaak schema?

Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

8 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: