Waarom het hebben van een noodfonds enorm belangrijk is + Sparen update en spaartips met GRATIS Spaarplannen template

Waarom het hebben van een noodfonds enorm belangrijk is + Sparen update en spaartips + GRATIS Spaarplannen template-3

Begin vorige maand schreef ik een artikel over mijn Spaarplannen en sparen voor verschillende doelen. Ik kreeg hier leuke reacties op, maar ook vragen via mail hoe ik nu precies spaar, wat een noodfonds precies is en of ik ook updates wilde plaatsen. Maar natuurlijk! Ik ga dan ook vanaf nu elke maand een sparen update plaatsen. Vandaag wil ik het ook hebben over waarom het hebben van een noodfonds enorm belangrijk is. En daarnaast heb ik voor jullie ook nog eens een GRATIS super handige spaarplannen template.

*Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie. *

Waarom het hebben van een noodfonds enorm belangrijk is

Je hebt jouw financiën helemaal voor elkaar. Je verdient genoeg (of meer dan genoeg) om de vaste lasten te betalen en eventueel een beetje te kunnen sparen. Of juist om leuke dingen te kunnen doen met het geld wat je elke maand over hebt. Maar dan BOOM! Ineens komt er een onverwachte rekening om de hoek kijken.

Misschien is het een rekening voor iets medisch, of ben je erachter gekomen dat je zwanger bent en je niet weet hoe je het allemaal moet betalen. Stel je eens voor dat je jouw auto kapot gaat, jouw wasmachine, cv-ketel of koelkast. Of je moet ineens de zorgpremie terugbetalen of je moet juist een ander groot bedrag aan de belastingdienst betalen die je niet zag aankomen. Het kan zelfs ook iets kleins zijn, maar toch weet je niet waar je het geld vandaan moet halen. En in het ergste geval, je raakt jouw baan kwijt en je kan niet binnen een maand weer een nieuwe baan vinden! Denk daar eens over na…

Dat is het leven! Je kunt het totaal niet voorspellen. Er zal altijd wel een tegenslag zijn qua financiën en daarom is het zo belangrijk om een noodfonds te hebben.

Hoe zet je een noodfonds op?

Sparen voor een noodfonds is dan ook van mijn grote prioriteiten op dit moment. Maar hoe zet je nu precies een noodfonds op? Een noodfonds bestaat uit ongeveer 6 maanden van jouw maandelijkse uitgaven. Ok, maar hoe kom je er nu achter wat jouw maandelijkse uitgaven precies zijn? Ook daar heb ik een uitgebreid artikel over geschreven. Deze kan je hier lezen: Inkomsten en uitgaven bijhouden – Zo doe je dat. Zo kan je dus berekenen hoe hoog jouw noodfonds moet zijn, namelijk 6 x jouw maandelijkse uitgaven.

Nu je dat hebt berekent, is het natuurlijk de bedoeling dat je het ook gaat sparen en ook bijhoudt hoeveel je in jouw noodfonds hebt staan. Zelf spaar ik geld op mijn rekening en in een envelop. Als ik geld spaar op mijn rekening, dan zet ik altijd bij de beschrijving “noodfonds” neer, zodat ik altijd kan opzoeken hoeveel geld van de spaarrekening in het noodfonds zit. Ik hou dan bij in mijn Bullet Journal hoeveel geld er in mijn noodfonds zit.

Verderop in dit artikel vertel ik ook hoe je geld kunt sparen voor verschillende doelen, dus hoe je geld kunt sparen voor jouw noodfonds. Maar hieronder heb ik alsnog een stappenplan neergezet hoe je jouw noodfonds kunt opzetten.

Stappenplan noodfonds opzetten:

Stap 1: Bereken hoeveel uitgaven je hebt elke maand, dit kan je doen aan de hand van Inkomsten en uitgaven bijhouden – Zo doe je dat. Download ook mijn GRATIS template om inkomsten en uitgaven bij te houden.
Stap 2: Bereken hoe hoog jouw noodfonds moet zijn, dus 6 maanden x jouw maandelijkse uitgaven.
Stap 3: Pak een notitieboekje of een document op jouw computer/laptop/telefoon en noteer jouw huidige noodfonds status en hoe hoog jouw noodfonds is. Als je het in een notitieboekje noteert, doe dit dat ook met potlood. Zodra je geld moet gebruiken, zal je het bedrag weer van jouw totale noodfonds afhalen in jouw notitieboekje.
Stap 4:Ga sparen!

Plaats het geld op jouw spaarrekening of in een envelop (bewaar het op een plek waar niemand snel bij kan komen en zet ook op de envelop “NOODFONDS”). Geef bij de beschrijving op jouw spaarrekening de tekst “NOODFONDS”, zodat je gemakkelijk kunt zoeken hoeveel geld van jouw spaarrekening in het noodfonds zit.

Puur voor nood!

Geef alleen geld uit aan het noodfonds voor echte nood, dus voor onverwachte rekeningen etc. Dus NIET voor leuke dingen zoals uitstapjes of cadeautjes etc. Nee puur voor nood.

Heb ook geduld, het is misschien wel een hoop geld wat je moet sparen voor een noodfonds en dit kost ook gewoon tijd. Maar geloof me, wij hebben zelf een aantal keer meegemaakt dat bijvoorbeeld de cv-ketel kapot is, of dat een waterleiding is gesprongen in huis. Ja die dingen gebeuren! En mocht je dan toch nog kosten hebben omdat het niet vergoed wordt door de verzekering, dan ben je absoluut blij dat je een noodfonds hebt om het kunnen betalen!

En zodra je dus geld nodig hebt uit jouw noodfonds, dan pak je dus ook weer jouw notitieboekje of jouw document op jouw computer/laptop/telefoon en wijzig je weer het bedrag dat in jouw noodfonds zit.

Sparen update:

Elke maand ga ik dus een sparen update plaatsen. Hoe verloopt mijn spaarplannen en voor welke doelen heb ik geld kunnen sparen. Zoals je op de foto hierboven ziet heb ik verschillende spaardoelen opgezet. Voor elk spaardoel heb ik een tabel neergezet met daarboven het bedrag dat ik wil sparen. Elk tabel is verdeeld in vakjes in elk vakje houdt een bedrag in. Zoals bij de eerste spaar ik iedere keer 500 Euro. Zodra ik dan 500 Euro heb gespaard, zal ik het vakje inkleuren. Ik doe alles met potlood, zodat ik ook kan wijzigen van bedrag, mocht er een bepaald bedrag gebruikt worden.

Noodfonds

Zoals ik dus vermelde is het sparen voor een noodfonds voor mij een hoge prioriteit. Wij hebben zelf een aantal keer meegemaakt dat we onverwachte rekeningen kregen en gelukkig konden we het allemaal betalen omdat we genoeg op de spaarrekening hadden staan. Maar nu wil ik dus echt een noodfonds hebben zodat we ook deze onverwachte rekeningen makkelijker kunnen betalen, zonder hierover in te zitten.

Vorige maand zijn we begonnen met het noodfonds en inmiddels hebben we al meer dan 800 Euro in het noodfonds zitten. Ik ben daar echt blij mee, natuurlijk moeten we nog ontzettend veel sparen, maar het begin is er!

Grote vakantie

Op dit moment heb ik nog niet gespaard voor een grote vakantie. De komende tijd wil ik hier ook geld voor gaan sparen.

Silhouette Cameo

Momenteel ben ik voor een aantal klanten druk aan het werk en zodra hier facturen voor betaald zijn, gaat ook een gedeelte naar dit spaardoel. Het lijkt mij namelijk zo ontzettend gaaf om eigen stickers te ontwerpen. Ik wil namelijk ook mijn eigen ontworpen stickers gaan verkopen voor bijvoorbeeld in een Bullet Journal.

Kleding

Voor kleding had ik al wat gespaard, maar we hebben ook al weer wat uitgegeven. Dus hier staat niet zo veel meer op. De komende tijd ga ik wel weer hiervoor sparen, zodat we voor de lente en zomer weer nieuwe kleding kunnen komen indien dat nodig is.

Thomas

Ook voor Thomas had ik weer wat gespaard, maar we hebben ook wat dingen voor hem gekocht, die bedragen gaan ook weer hiervan af. Maar ook voor Thomas gaan we de komende tijd weer veel geld sparen.

Sparen tips:

Voor sommige mensen kan sparen best een uitdaging zijn. Voor ons is dat ook een tijd geweest. Maar met de spaarplannen en de verschillende spaardoelen, weten we precies waarvoor we willen sparen en hoe we dit ook doen. Ik moet er ook bij zeggen, dat wij natuurlijk met twee personen zijn, wij kunnen dus samen sparen. Hieronder heb ik een aantal tips neergezet hoe je geld kunt sparen voor verschillende doelen:

Spullen verkopen via Marktplaats of via Facebook verkoop groepen

Ruim eens jouw huis op en verkoop spullen die je niet meer gebruikt. Maak hierbij gebruik van bijvoorbeeld de KonMari methode. Ga bijvoorbeeld eens jouw kledingkast opruimen via de KonMarie methode of ruim jouw huiskamer op. En kijk eens hoeveel spullen je daadwerkelijk gebruikt.

Zijn er spullen die je niet meer gebruikt, maar wel gewoon goed zijn? Verkoop ze dan via Marktplaats of via Facebook verkoop groepen. Wij hebben veel spullen verkocht via Marktplaats en via Facebook. Spelletjes, computers, boeken en meer! Vind je het nou lastig om op te ruimen en spullen te verkopen, dan raad ik echt de KonMarie methode aan. Of hou eens een 30 dagen, 30 vuilniszakken challenge, zodat je in 30 dagen, 30 dagen vuilniszakken vol met spullen die je niet meer gebruikt, weg doet.

Een blog starten, inkomsten verdienen via een blog

Bloggen is ook één van de manieren waarmee ik veel geld verdien. Start zelf dus ook eens een blog. Je kan hiermee geld verdienen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door advertenties plaatsen, Google Adsense, samenwerkingen met bedrijven en ook via affiliatie links (zoals in dit artikel). Ik heb ook een uitgebreid tutorial geschreven hoe jij ook een blog kunt starten, deze kan je hier lezen: Hoe start je een WordPress blog via MijnDomein?. En je bent maar een paar euro kwijt per maand.

Als je dus veel geld kunt verdienen via een blog, dan is dit zeker een goede investering. Wat vind jij nou leuk om te doen? Waar ben jij goed in? Heb je bepaalde hobby’s? Misschien vind je het eens leuk om hierover te schrijven, jouw ervaringen te delen en mensen te helpen hiermee. Ik begon al snel geld te verdienen via mijn blog en sinds 2016 is mijn blog ook mijn bedrijf geworden. Je kan dus echt veel geld verdienen via een blog. Zouden jullie het leuk vinden dat ik ook maandelijks mijn bloginkomsten deel met jullie?

Werk als Virtual Assistant

Ondernemers zijn echt enorm druk met de dingen waar zij goed in zijn en hebben geen tijd om “vervelende” klusjes, zoals social media onderhouden, nieuwsbrieven schrijven, mails bijhouden etc. Denk eens goed na over waar jij goed in bent en hoe jij andere mensen hiermee kunt helpen? Vind je het bijvoorbeeld leuk om te plannen, of om te schrijven? Bedenk dan eens hoe jij andere mensen hiermee kunt helpen. Ik ben zelf ook Virtual Assistant en ik help verschillende met social media, e-mail marketing en website onderhoud. Hier haal ik dan ook veel inkomsten uit. En het fijne van een Virtual Assistant is, dat een Virtual Assistant het werk vanuit haar eigen thuiskantoor uitvoert voor de opdrachtgever. Je kan dus jouw eigen tijd indelen en het werk thuis uitvoeren. Hoe fijn is dat?

Geld sparen uit jouw salaris

Mijn man en werken allebei. Mijn man is fotograaf en ik ben programmeur en ik werk daarnaast ook als Virtual Assistant. Er zijn dus verschillende inkomsten waarvan we kunnen sparen. Kijk eens hoeveel inkomsten en uitgaven je elke maand hebt en probeer dan van het geld dat je elke maand over hebt, te sparen voor de verschillende spaardoelen die je hebt opgesteld.

Nog meer spaartips!

Een tijdje geleden schreef ik ook nog een uitgebreid artikel met 25 manieren om geld te besparen + GRATIS checklist met 25 extra bespaartips!. Neem hier zeker eens een kijkje en download ook de gratis checklist. Zo kan je geld besparen en het geld dus gebruiken voor jouw verschillende spaardoelen!

Heb jij ook spaardoelen en/of spaarplannen? En waar spaar jij zoal voor? Heb jij nog verschillende spaartips? Laat vooral een reactie achter!

Wat is een noodfonds? En waarom MOET jij er ook één hebben? + GRATIS Spaarplannen template

Heb jij al een noodfonds opgezet? + GRATIS Spaarplannen template

Stappenplan Noodfonds van 6 maanden + GRATIS Spaarplannen template

Hoe zet je een noodfonds op? + GRATIS Spaarplannen template

Waarom het hebben van een noodfonds enorm belangrijk is + GRATIS Spaarplannen template

Dit artikel bevat meerdere affiliatie links. Zie disclaimer voor meer informatie.

Xxx Miss Sentinelli

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn en YouTube.

3 Vind jij dit artikel leuk? Klik dan op het hartje :).
Delen: